Lezingen

De volgende lezingen geef ik met regelmaat in het midden van het land:

Hondengedrag begrijpen

In deze lezing ga ik het hebben over Wat is gedrag nou eigenlijk, wat kunnen we leren over lichaamstaal, hoe leren honden eigenlijk (leerprincipes spelen een grote rol bij het uitvoeren van gewenst maar ook ongewenst gedrag), kunnen honden ook stress hebben en zo ja hoe herken je dit, ik ga het hebben over angst en agressie (het meest voorkomende probleemgedrag) en over ontmoetingen tussen honden onderling. Is het voor alle honden een prettige ontmoeting en hoe herken je goed spel tussen honden.

Samen met Dorothé van der Rest (gedragstherapeut voor katten, zie www.katcentraal.nl) geef ik lezingen over katten.

Kattengedrag begrijpen

Met een hond ga je naar de hondenschool. Dat is voor veel hondeneigenaren een logische stap. Voor katten zijn geen “kattenscholen”. Dat je een kat ook kunt opvoeden is veel minder bekend. Katten kun je toch niets leren? Katten doen precies waar zij zelf zin in hebben. Veel mensen zullen dit beamen.
In deze lezing wordt je meegenomen naar de wereld van de kat. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • wat is normaal kattengedrag
  • hoe communiceert een kat met zijn omgeving
  • hoe leren katten (en wat is de rol van de eigenaar hierbij)
  • hebben katten ook stress en hoe kun je stress herkennen
  • wat is probleemgedrag en wat zijn mogelijke oorzaken
  • hoe kun je problemen voorkomen.

Kattentaal in woord en gebaar

Voor veel mensen heeft een kat iets mysterieus, iets onvoorspelbaars. 3000 Jaar geleden werd de kat door de Egyptenaren aanbeden; in de Middeleeuwen werd hij juist verguisd. De ene persoon is gek op katten en de ander heeft er helemaal niets mee. Heeft dat wellicht te maken met zijn heel subtiele manier van communiceren die voor veel mensen onbekend is? Wat verstaan we eigenlijk onder communicatie?
Wat betekenen die grote ogen? Is de kat bang of juist opgewonden? Of kunnen we daar pas een uitspraak over doen als we de rest van zijn lichaam erbij betrekken?
Wat vertelt hij ons met zijn snorharen, oren en staart?
En wat te denken van de invloed van geur, stemgeluid en fysiek contact?
In deze lezing gaan we stap voor stap laten zien, in beeld en geluid, hoe de kat de verschillende onderdelen van zijn lichaam gebruikt om met ons en zijn soortgenoten in contact te treden. En hoe kunnen wij onze communicatie richting de kat aanpassen zodat hij zich meer op zijn gemak voelt bij de mens? Aan het einde van de lezing zal blijken dat de kat niet zo mysterieus en onvoorspelbaar is. Kwestie van kattentaal in woord en gebaar beheersen.

Spel en training voor uw kat

Spel is voor een kat niet alleen een plezierig tijdverdrijf. Spelen betekent intelligentie- en fitnesstraining en het bevredigt zijn behoefte aan jagen op en vangen van prooi.
Katten spelen met soortgenoten, in hun eentje, samen met menselijke huisgenoten of soms misschien wel helemaal niet.
Wat zijn eigenlijk de spelregels bij spelen? Hoe zie je of spel met een soortgenoot spelen of vechten is? Speelt een kat ook nog als hij oud wordt?
Hoe kun je als eigenaar het spelgedrag van je kat beïnvloeden en ervoor zorgen dat je kat uitdaging geboden krijgt op fysiek en mentaal vlak?
Is trainen alleen iets voor honden of voor katachtigen in het circus of heeft zoiets ook zin bij onze huiskat? Wanneer wel/niet? En wat komt er allemaal bij kijken als je met je kat wilt gaan trainen?

Ik wil een (2e) kat, wat nu?

In deze lezing gaan we in op alle aspecten van het uitkiezen van een kat.
De beslissing is genomen: je wilt een (2e) kat. Past een kat eigenlijk wel bij jou? En wat voor soort kat wil je: jong of oud, raskat of vuilnisbak, kater of poes, langhaar of korthaar, binnen- of buitenkat. Waar haal je de kat? Op deze en nog vele andere vragen zul je een antwoord moeten vinden. Wij gaan je daarbij helpen zodat je de juiste keuze kunt maken. En waar moet je rekening mee houden als je al een kat hebt? Zou je huidige kat gelukkig worden van een nieuwe kat in huis? Hoe zorg je ervoor dat de kans dat die twee katten goed samen kunnen leven het grootst is.

Daarnaast gaan we uitgebreid in op de levensfasen van een kat (van kitten tot bejaard). Iedere fase brengt weer andere aspecten met zich mee. Sowieso van belang voor elke katteneigenaar. Maar ook van invloed op jouw keuze voor een nieuwe of volgende kat.